karmela_news_head3.jpg
» Новини » Производството в Кармела се контролира по-лесно с MS Dynamics NAV

Производството в Кармела се контролира по-лесно с MS Dynamics NAV

в. Дневник, 11.05.2009 г., приложение Софтуер за управление на бизнеса

Първите вафли „Кармела” се появяват през 1998 г. като на шега в резултат на експеримент в домашната кухня на Соня Стоянова, собственик на Кармела 2000. Оттогава бизнесът потръгва съвсем на сериозно. Г-жа Стоянова винаги гледа с оптимизъм напред, учи се от грешките си, поема премерени рискове, създава приятна работна обстановка за себе си и за служителите си.
Днес Кармела 2000 е сред най-големите производители на шоколадови и захарни изделия и е безспорен лидер в производството и продажбите на мини вафли в страната. Кармела успешно продава продукцията си в 17 страни от Източна Европа и Близкия Изток под собствените марки Family, Golden Cake, Choco Family, Karmela Cookies и др. Кармела 2000 е сертифицирана по система за управление на качеството ISO 9001:2000 и системата за контрол на производството НАССР, а от март 2008 г. управлява бизнес процесите си чрез MS Dynamics NAV, внедрена от LLP Sofia.
 

Кое наложи промяната и използването на интегрирана система за управление (ERP)?
– Още със създаването си в Кармела се стремим да предлагаме на клиентите си нестандартни за пазара продукти с превъзходен вкус, високо качество и европейски вид, които да задоволяват изискванията и на най-взискателните. Този бизнес подход се оказа успешен, защото всяка година бележим ръст в продажбите, непрекъснато увеличаваме асортимента и мащабите си. Растежът има обаче и недостатъци. Непрекъснато се увеличаваше и броят на поръчките за доставка, и броят на клиентите ни, и обемът на производството. Все по-трудно осъществявахме контрол върху текущата дейност, все по-бавно получавахме необходимата информация за управление. Всичко това създаваше предпоставки за допускане на грешки. Случваше се, ако поискам справка, всички в администрацията да прекъснат работа и да започнат да „сглобяват” данни от различни звена и документи. Веднъж, поради липса на система за планиране и проследяване на поръчките, осъмнахме с десетки килограми скъпа суровина, които за дълго блокираха голям размер оборотни средства в склада. Така постепенно осъзнах, че не може да се работи ефективно по стария начин. И макар че няма универсално средство за решаване на всички проблеми, свързани с управлението на бизнеса, има решения, които могат в значителна степен да подобрят бизнес процесите и да предоставят значителни конкурентни предимства. За нас промяната дойде под формата на нова управленска бизнес система. Спряхме се на MS Dynamics NAV, а за партньор във внедряването избрахме LLP Sofia.
 

С какво се промени работата в Кармела след внедряването?
– Съществена промяна в същността на работните процеси не настъпи. Истинските ползи се усетиха по отношение на средствата за контрол, достъпа до много по-детайлна информация отколкото преди, възможностите за анализ и планиране на бъдещ растеж. Вече прецизно планираме потребностите от материали и навременно правим доставките. В резултат значително намалихме наличностите в склада и осигурихме ритмичност на процесите. Вече не се случава да спираме работата на някоя линия, защото например ни липсват подходящите опаковки за вафлите. Системата значително ни облекчи при осигуряване безопасността и сигурността на продуктите ни. Можем да проследим конкретна съставка в кои партиди готова продукция е вложена и на кой дистрибутор е изпратена. В момента дистрибуцията ни се осъществява от 35 регионални партньори. Чрез MS Dynamics NAV имаме възможност да правим прецизен анализ на търсенето и вярно да прогнозираме предпочитанията на дистрибуторите към избрани артикули от продуктовата ни гама, да търсим подходящите стимули, за да поръчват по-големи количества или по-разнообразни продукти. Значително се повиши и събираемостта на вземанията ни.
 

Кога започнахте да усещате ползите от направената инвестиция?
– Някои от ползите усетихме ведната след като започнахме реална работа със системата сега всеки с достъп до нея, който има нужда от специфични отчети, може да ги генерира сам в необходимия момент и разрез. Постепенно, в поцеса на работа със системата откриваме нови възможности на MS Dynamics NAV. Консултатните на LLP Sofia, които в детайли познават бизнеса ни и неговите особености, ни помагат в това все по-ефективно да извличаме и използваме информацията от системата за целите на цялостното управление.
 

Какво бихте посъветвали мениджъра, застанал в началото на пътя наречен „внедряване на ERP система”?
– Ако човек няма дългосрочна визия за бизнеса си, ако не влага мисъл и усилия в това което прави, системата не може да му го даде. Но тя може да го облекчи да реализира идеите си. Всеки, който започва да внедрява ERP система в своя бизнес, съветвам да се въоръжи с търпение. Каквито и да са очакванията в началото на процеса, той отнема подълго време, изисква по-голям човешки ресурс и неизменната подкрепа на мениджмънта. Необходимо е да мине поне 1 година реална работа със системата, поне при нас като производствена компания това е минималният срок, за да започне да се оценяват истинските ползи. Със сигурност трябва да има ясна представа какво цели чрез внедряването, да зададе още в началото максимално ясно параметрите, за да може след това да измери и резултатите. Първият от които е значително улесненият контрол върху целия бизнес. Вече уверено мога да кажа, че наистина знам какво се случва с компанията и къде е необходимо да се предприемат спешни мерки.
 


11.05.2009