Karmela_head_za_biskvitata2.jpg
» Любопитно » За бисквитата
За бисквитата

За бисквитата

Наименованието "бисквита" идва от латинското bis coctum, което означава двойно препечени. Историята на бисквитите, можем да открием още по времето на Древния Рим. Можете ли да допуснете, че първите данни с които разполагаме, датират от далечния ІІ в. пр.хр.


В онези далечни времена тези малки, кръгли сладкишчета са били доста по-твърди и по-тънки от днешните. Съдържали много малко вода, което ги правело идеални за дълготрайно съхранение. Особено популярни били сред хората които предприемали пътувания или пътешествия на по-дълги разстояния, бисквитите се превърнали в техен постоянен спътник. Сладкишчетата оставали за дълго време пресни, което, както можете да си представите в онази епоха е било голямо преимущество.

 

Ако мислено прескочим няколко века напред в историята ще видим, че бисквитите придобиват голяма популярност в Европа през ХVII-ХVIII век. През този период печенето на бисквити се е смятало за голям занаят. Истинските бисквити, правени от захар, брашно и яйца, били специалитет, приготвян само от специално “обучени” майстори пекари. Поради това бисквитите били доста скъпи и достъпни за много малко хора. Деликатесът се сервирал предимно на кралски особи и аристоркрати, които открили, че сладкишът идеално върви с любимия чай. Едва в края на ХIХ век бисквитите стават достъпна храна и за обикновените простосмъртни, тъй като се появяват множество малки пекарни и магазини за сладкиши.